ПРАВИЛНИК О ЖРЕБАЊУ ЕКИПА НА МЕЂУОПШТИНСКИМ ОМЛАДИНСКИМ СПОРТСКИМ ИГРАМА

Члан 1.

Жребање екипа за такмичење на МОСИ одржава се најмање 20 дана пре почетка одржавања Игара у општини која је домаћин Игара. Препоручује се да се жребање врши на дан седнице Скупштине МОСИ која потврђује коначне пријаве.

Члан 2.

О месту, дану и времену одржавања жреба Стални комитет и Организациони одбор МОСИ обавештавају писмено све општине учеснице. Жребање је јавно.

Члан 3.

Жребом руководи комисија у саставу: главни руководилац такмичења или његов заменик, врховни судија МОСИ и секретар руководства такмичења.

Члан 4.

Жребање се врши за спортске гране: одбојка, одбојка на песку, кошарка, рукомет, стони тенис, шах, мали фудбал, фудбал и тенис.

Члан 5.

Жребање у мушкој и женској конкуренцији у одбојци, одбојци на песку, кошарци, рукомету, стоном тенису, малом фудбалу и тенису врши се путем формирања квалификационих група уз примену Бергерових таблица.
Број квалификационих група, па и финалних, као и број екипа у њима диктира број пријављених екипа задовољавајући следеће принципе:

1. Уколико је пријављено испод шест екипа све екипе играју као финална група.

2. Уколико је пријављено шест екипа, у квалификацијама се формирају две групе по три екипе. Финале се игра путем три утакмице за пласман 1 – 2, 3 – 4 и 5 – 6 место. Игра се укупно у квалификацијама шест утакмица и у финалу три.

3. Уколико је пријављено седам екипа у квалификацијама се формира једна група са 3 и друга са 4 екипе. Финале се игра путем три утакмице, за пласман на 1 - 2, 3 - 4, 5 - 6 место, а четвртопласирана екипа из квалификационе групе заузима седмо место. Укупан број утакмица је 12.

4. Уколико је пријављено 8 екипа у квалификацијама се формирају две групе са 4 екипе. Финале се игра путем 4 утакмице за пласман на 1 - 2, 3 - 4, 5 - 6, 7 - 8 место. Број утакмица је 16.

5. Уколико је пријављено 9 екипа, у квалификацијама се формирају три групе по три екипе. Финале се игра путем три утакмице за пласман на 1 – 2 - 3, 4 – 5 - 6, 7 – 8 - 9 место. Број утакмица је 18.

6. Уколико је пријављено 10 екипа у квалификацијама се формирају две групе са три екипе и једна група са 4 екипе. Финале се игра путем три утакмице за пласман на 1-2-3, 4-5-6, 7-8-9 место, док четворопласирана екипа из квалификационе групе аутоматски заузима 10 место. Број утакмица је укупно 21.

7. Уколико је пријављено 11 екипа у квалификацијама се формирају једна група са 3 екипе и две групе по 4 екипе. У финалу се формирају три групе са по три екипе а у борби за десето место у директном сусрету се састају четворопласирани из квалификационих група. Број утакмица је укупно 25.

8. Уколико је пријављено 12 екипа у квалификацијама се формирају три групе по 4 екипе. У финалу се формирају 4 групе са по три екипе. Број утакмица је укупно 30.

9. Уколико је пријављено 13 екипа, у квалификацијама се формирају три групе са три екипе и једна група са 4 екипе. У финалним групама у борбама за пласман, примењује се скраћени унакрсни систем такмичења у коме се састају победници А и Д, односно Ц и Б, а затим победници сусрета играју за пласман за 1 – 2 место а поражени за пласман за 3 – 4 место. За пласман од 5 – 8 места на истоветан начин се састају другопласирани по групама, и за пласман од 9 – 12 места трећепласирани по групама. Четвртопласирана екипа из квалификационе групе аутоматски заузима 13. место. Број утакмица је 27.

10. Уколико је пријављено 14 екипа у квалификацијама се формирају две групе са 3 екипе и две групе са 4 екипе. У финалним групама у борбама за пласман, примењује се скраћени унакрсни систем такмичења у коме се састају победници А и Д, односно Ц и Б, а затим победници сусрета играју за пласман за 1 – 2 место а поражени за пласман за 3 – 4 место. За пласман од 5 – 8 места на истоветан начин се састају другопласирани по групама, и за пласман од 9 – 12 места трећепласирани по групама. Четвртопласиране екипе из квалификационих група играју за пласман за 13 – 14 место. Број утакмица је укупно 31.

11. Уколико је пријављено 15 екипа у квалификацијама се формирају једна група са 3 екипе и три групе са 4 екипе. У финалним групама у борбама за пласман, примењује се скраћени унакрсни систем такмичења у коме се састају победници група А и Д, односно Ц и Б, а затим победници сусрета играју за пласман за 1 – 2 место а поражени за пласман за 3 – 4 место. За пласман од 5 – 8 места на истоветан начин се састају другопласирани по групама, и за пласман од 9 – 12 места трећепласирани по групама. За пласман од 13 – 15 места прво играју четвртопласиранае екипе из група Ц и Д, а затим четвртопласирана екипа из групе Б са победником сусрета Ц4 – Д4. Победник из тог меча је на 13. а поражени на 14. месту. Петнаеста је екипа која је поражена у сусрету Ц4 - Д4. Број утакмица је укупно 35.

12. Уколико је пријављен максималан број од 16 екипа у квалификацијама се формирају 4 групе са по 4 екипе. У финалним групама у борбама за пласман, примењује се скраћени унакрсни систем такмичења у коме се састају победници група А и Д, односно Ц и Б, а затим победници сусрета играју за пласман за 1 – 2 место а поражени за пласман за 3 – 4 место. За пласман од 5 – 8 места на истоветан начин се састају другопласирани по групама, за пласман од 9 – 12 места трећепласирани по групама а за пласман од 13 – 16 места четвртопласирани по групама. Тиме се смањује број утакмица за 8 а такође добија реалан пласман екипа за бодовање за всвеукупни пласман. Укупан број утакмица је 40.

Члан 6.

Квалификационе групе се обележавају великим почетним словима абецеде.
Свака група има носиоца који се у групи жреба према пласману са претходних МОСИ, а поставља се увек на број 1 што омогућава да код формирања групе од 3 или 5 екипа у првом колу буде слободан.
Жребање осталих екипа се обавља настављањем читања са списка пријављених и извлачењем цедуље са ознаком А, Б, Ц, Д а увршћење се врши на следећи слободан број у истоименој групи. Оваквим начином се уједно жреба и распоред играња екипа по колима.


Члан 7.

Жребање у шаху за мушке и женске екипе врши се компјутерским паровањем.
У случају непарног броја пријављених и жребаних екипа, екипа жребана на
последњем броју добија у првом колу 3,5 поена у мушкој, односно 1,5 поена у женској конкуренцији.
За потребе жребања у шаху, обавезно је достављање формираног основног састава екипе са званичним FIDE рејтингом сваког појединачног играча, на основу којег ће се одредити редни број екипе.


Члан 8.

За жребање у фудбалу направи се шема (костур) са 16 учесника и обележи одозго на доле бројевима од 1 до 16. На број 1 поставља се као носилац победник у фудбалу са претходних игара, на број 16 другопласирани, на број 9 трећепласирани и на број 8 четвртопласирани са претходних Игара (или по горњем редоследу пријављене а најбоље пласиране екипе са претходних МОСИ). Остале екипе се затим жребају на остала места.
Уколико је пријављено мање од 16 екипа , остављају се слободни носиоци почев од броја 1,16,9,8.

Члан 9.

Комисија за жреб након сваког извршеног жребања по спортским гранама чита присутнимa састав група и распоред утакмица првог кола.
Комплет жреб са редоследом и сатницама играња мора бити публикован у првом наредном службеном Билтену МОСИ и достављен свим општинама учесницима на седам дана пре почетка такмичења.

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 55. MOSI Priboj 2018. All Rights Reserved.